Waar ben je naar op zoek?

Espresso aan de muur

In een koffiebar aan een Italiaanse piazza in een dorpje vlakbij Venetië gebeurde – zo gaat het verhaal – ooit iets moois. Daar waar Italianen staand aan de mahonie houten bar een temperamentvol gesprek voeren. En de geur van krachtige espresso je tegemoet komt.

Terwijl twee gasten van hun espresso genieten, komt er een man binnen en gaat aan de lege tafel naast hen zitten. Hij wenkte de ober, plaatste zijn bestelling en zei: “Twee espresso’s graag, één daarvan aan de muur.”

Dit wekte hun nieuwsgierigheid. De man kreeg de espresso geserveerd, maar betaalde er voor twee. Toen hij wegging, hing de ober een stukje papier op de muur met de tekst “Eén espresso”.

Terwijl de gasten er nog waren, kwamen er twee andere mannen binnen en bestelden drie espresso’s. Twee voor op tafel en één voor aan de muur. Ze genoten van een hun espresso’s, betaalden er drie en vertrokken. Ook deze keer deed de ober hetzelfde; hij hing een papiertje aan de muur met de tekst: “Eén espresso”.

De gasten dronken hun espresso, betaalden de rekening en vertrokken.

Na een paar dagen besloten de gasten wederom een bezoekje te brengen aan de koffiebar. Terwijl ze genoten van onze hun espresso, kwam er een man binnen. Terwijl de man – die er armoedig uitzag – ging zitten, keek hij naar de muur en zei: “Eén espresso van de muur.”

Een espresso van de muur

De ober schonk deze wat onverzorgde man een espresso met respect en waardigheid. De man dronk zijn espresso en vertrok zonder te betalen. De ober haalde het stukje papier van de muur en gooide het in de prullenbak.

Of het verhaal waar is, kan ik helaas niet achterhalen. Maar toch deel ik het graag, omdat het zo eenvoudig, respectvol en daarom zo mooi is.

Wil jij geen enkele positive story missen?

Meld je dan hieronder aan. En ontvang 1 x per maand leuke post met verhalen, tips en meer.